Een circulaire inrichting: Hoe doe je dat?

De inrichting van The Green House sluit naadloos aan bij de circulaire filosofie van het paviljoen. Dat betekent veel hergebruik van materialen, duurzame materialen en een tweede leven voor het meubilair. Bovendien hebben de drie vergaderzalen elk een uniek thema waarin een eigen invulling wordt gegeven aan circulariteit.

“Toen we hoorden dat in hartje Utrecht iets spannends op het gebied van circulariteit ging gebeuren, wilden we daar graag betrokken bij zijn.”

“The Green House is straks een goed restaurant met een comfortabele inrichting, van de circulaire toepassing merk je op het eerste gezicht niets”, vertellen Machiel van Nieuwaal en Judith Radder van Maasdam projectinrichting die van ontwerp tot uitvoering voor de inrichting zorgen. Machiel: “Toen we hoorden dat in hartje Utrecht iets spannends op het gebied van circulariteit ging gebeuren, wilden we daar graag betrokken bij zijn.”

Tafelbladen van afvalhout en stoelen van PET-flessen

Machiel: “We werken vanuit een visie dat het restaurant van buiten ruw en industrieel is en naar binnen toe steeds comfortabeler wordt. De tafels in het restaurant worden gemaakt van een gigantische berg afvalhout die we van verbranding gered hebben. De luxe kuipstoelen in het restaurant zijn gemaakt van oude, gerecyclede PET-flessen, die je normaal slechts een keer of vijf kunt hergebruiken. Dit is dus een duurzamere oplossing door ze daarna te verwerken tot een stoel. En het eindigt bij heel comfortabele kussens op de stoelen. Maar dat we materialen voor het interieur gerecycled hebben zie je dus niet meteen.”

Drie unieke thema’s

Daarnaast komen er drie vergaderzalen met elk een verschillend thema dat duidelijk terugkomt in het verhaal en inrichting van de ruimtes: Natuurlijk Circulair, Reclaimed en Urban Mining. Sterke en levendige thema’s die qua gedachte perfect passen binnen The Green House.

“Natuurlijke vormen werken rustgevend en verhogen de concentratie.”

Natuurlijke circulaire materialen

De eerste zaal wordt ingericht volgens het thema Natuurlijk Circulair. Dat voegt twee principes binnen The Green House samen: natuur en circulair. De kas van de urban farm is daar een voorbeeld van. Judith: “Zo halen we letterlijk de natuur naar binnen. Maar we nemen het ‘natuurlijke’ ook wat minder letterlijk, door analogieën te gebruiken en vormen die lijken op natuurlijke elementen. Gebouwen zijn lange tijd het tegenovergesteld geweest van natuur en daar moet nu verandering in komen. Natuurlijke vormen werken rustgevend en verhogen de concentratie. Het patroon op de vloer in deze zaal zal daarom het idee geven van een tuin met een tuinpad. De kapstok komt er als een boom uit te zien.”

Maasdam projectinrichting: Natuurlijk Circulaire vergaderzaal

Bovendien wordt in deze zaal gebruik gemaakt van materialen die in de toekomst goed recyclebaar zijn. Daarvoor worden grondstoffen gebruikt die in hun soort op dit moment het meest recyclebaar zijn. Van deze nieuwe grondstoffen komt een grondstoffen-paspoort op de muur Zo is precies duidelijk waar het van gemaakt is en hoe de materialen later het beste een vervolgbestemming kunnen krijgen. Machiel: “Voor de circulaire economie is het van cruciaal belang dat er nu nieuwe producten worden gemaakt van grondstoffen die daarna nog een zo lang mogelijke cyclus hebben. We hebben hiervoor de absolute koplopers gebruikt om te stimuleren dat er meer van dit soort producten komen.”

Maasdam projectinrichting: Natuurlijk Circulaire vergaderzaal

Reclaimed: van afval naar nieuwe functie

Waar de natuurlijk circulaire kamer vooruitstrevend is in recyclebaarheid, draait het in de tweede zaal om Reclaimed; een inrichting van wat je normaliter afval zou noemen. Machiel: “We ‘reclaimen’ uit verschillende sectoren. Zo is er reclaimed from the sea, reclaimed from the dustbin en reclaimed from the food industry. De vloerbedekking is bijvoorbeeld gemaakt van garen van oude visnetten en de stoelen van plastic uit de oceaan. De tafelbladen zijn van oude kranten en koffie. Alle materialen in deze zaal komen dus ergens vandaan. Maar waar iedereen het als afval beschouwd, hebben wij het juist als grondstof gebruikt.” Waar de zaal Natuurlijk Circulair is ingericht voor de concentratie en stressverlaging van de gasten, verhoogd de zaal Reclaimed vooral de creativiteit van de bezoekers door de diversiteit aan kleuren, materialen en structuren.

Maasdam projectinrichting: reclaimed vergaderzaal

Urban mining: zoektocht door de stad

Judith: “De laatste zaal is misschien wel de grootste verrassing. Ook nog voor onszelf. Want wat hier precies in komt weten we nog niet. Het thema is Urban Mining. Dus in tegenstelling tot het delven in een mijn, gaan we hiervoor de stad in om te mijnen. Een hele spannende kamer, want we gaan in Utrecht op zoek naar meubilair en weten nog niet wat we tegen gaan komen. Dat kunnen spullen van het grofvuil aan de straat zijn tot spullen uit tweedehands winkels. We maken echt een rondje door de oude stad, langs de grachten en kringloopwinkels. Bovendien gaat er een fotograaf mee op de zoektocht en die foto’s komen weer terug in de kamer, zodat je ook het proces achter het interieur ziet.”

Op 24 januari vindt de urban mining zoektocht door Utrecht plaats waarvan we uiteraard verslag zullen doen op onze social mediakanalen. En wil jij straks als eerste een kijkje nemen in het restaurant en zalen van The Green House? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte. 

Over Maasdam projectinrichting

Maasdam houdt zich bezig met de inrichting van kantoren, zorginstellingen, horeca en scholen vanaf interieurontwerp tot de daadwerkelijke uitvoering en realisatie daarvan. Daarbij is de gedachte dat een inrichting veel meer is dan een faciliteit alleen en de inrichting mee kan helpen met het behalen vanuit organisatiedoelen vanuit marketing, verkoop, HR of financiën. Machiel: “Dat was aantrekkelijk aan The Green House. Er zijn eigenlijk twee doelen die elkaar in de praktijk wel eens willen bijten, die hier naadloos zijn samengebracht: enerzijds een grensverleggend circulair project neerzetten, anderzijds een succesvol horecapaviljoen voor 15 jaar.”

Maasdam projectinrichting kantoor

Blijf op de hoogte

Ons Privacy Statement is van toepassing als je je aanmeldt voor de nieuwsbrief. Lees er hier meer over.

The Green House is onderdeel van Albron Nederland B.V.